cropped-7fc6e-photoSuurimmassa osissa kaupunkeja koirien jätökset on kerättävä tai tästä voi seurata sakkoja. Ongelmana on kuitenkin lain valvonta, mikä on lähes olematonta. Virkavallalla on parempaakin tekemistä kuin vahtia omistajia, joiden pitäisi jo tietää asia. Jätösten jättäminen tien varsille ei ärsytä ainoastaan niitä, joilla koiria ei ole, vaan tähän joukkoon kuuluvat myös omistajat, joiden elämää jätetyt jätökset hankaloittavat huomattavasti. Tämä tuo huonoa mainetta kaikille seudun koirille ja voi johtaa tiukentuneisiin käytäntöihin sekä mahdollisiin porttikieltoihin esimerkiksi puistoista ja rannoilta. Eikä ongelma ulotu vain Suomeen, sama käytäntö on olemassa useissa maissa ja jokaiselta alueelta löytyvät koiranomistajat, jotka eivät säännöistä piittaa.

Sen takia yhä useammin huomataan tavallisten kansalaisten puuttuvan asiaan, mikäli joku jättää epämiellyttävän yllätyksen sopimattomaan paikkaan. Räikeimpiä esimerkkejä ovat tapahtuman kuvaaminen videolle tai valokuvien otto, joita sitten liimaillaan pitkin naapurustoa tai levitetään sosiaalisessa mediassa. Yhdysvalloissa jopa ryhdyttiin kaupungin voimin kampanjaan, jossa yhden puiston kaikki keräämättömät jätökset merkittiin oransseilla lipuilla, joista pystyttiin tietenkin lukemaan osuvia lausahduksia kuten ”Kakkakeijua ei ole olemassakaan!”. Vaikka nämä yritykset ovatkin saaneet enemmän tai vähemmän huomiota kohdalleen, eivät kaikki ole samaa mieltä niiden oikeudenmukaisuudesta. Kyseenalaiseksi jää, ovatko vastaavat toimintamallit edes kannattavia ongelman ratkaisussa, vai saadaanko niillä lähinnä ärtymystä, huumoria ja mielipahaa aikaan.

Lisäksi on myös tarkasteltava niitä syitä, miksi jätöksiä ei kerätä. Laki Suomessa on asian suhteen selvä eli ymmärryksessä ei pitäisi olla puutetta, jollei mukaan lasketa esimerkiksi hyvin nuoria koiranulkoiluttajia. Osasyy sille, miksi jätökset jätetään, on varmasti oma laiskuus tai huolimattomuus, mikä voi olla joko tahallista ja jatkuvaa tai yhden kerran vahinko, jolloin se on ymmärrettävämpää. Toisaalta ongelman muodostaa myös mahdollisuudet päästä kakkapussista eroon. Kaikkialla tähän tarkoitukseen laitettuja roskapönttöjä ei ole läheskään tarpeeksi vastaamaan jätösten määrää eikä kaikissa taloyhtiöissä pusseja saa laittaa perinteisten roskien sekaan. Tunteja lenkillä olevan on usein hankala kuljettaa pusseja mukanaan, varsinkin usean suuren koiran omistajana ja paikoitellen puute on luonut jopa uusia ratkaisuja tilanteeseen, esimerkiksi pussien sitomisen puiden oksille. Tämä ei tietenkään ole sen parempi vaihtoehto eli loppupeleissä tarvitaan sosiaalisen paineen lisäksi muitakin ratkaisuja, joilla pussien hävittäminen olisi helpompaa ja näin kynnys kakan keräämiselle pienenisi.