103081244-GettyImages-522796761.1910x1000Hyvin monen mielestä töihin lähteminen olisi huomattavasti hauskempaa, jos oman koiran voisi ottaa mukaan. Tämä on todistettu myös yhdysvaltalaisella tutkimuksella, jossa selvitettiin lemmikkien vaikutusta työtehoon, työmoraaliin, työntekijöiden suhteisiin ja yrityksen käytäntöihin. Tutkimus onkin ensimmäinen kattava selvitys aiheesta ja mukaan otettiin sekä lemmikit sallivia työpaikkoja, että niitä, joihin karvaiset ystävät eivät ole tervetulleita. Yhteensä haastateltiin 1 006 työntekijää eri yrityksistä ja 7/ 10 vastanneesta ilmoittivat lemmikillä olevan positiivinen vaikutus työpaikan dynamiikkaan sekä moraaliin. Tutkimuksesta selvisi myös seuraavia asioita:

  • 86 prosenttia työntekijöistä myönsi, että lemmikin ottaminen mukaan vähentäisi huonoa omaatuntoa, jonka lemmikin jättäminen kotiin aiheuttaa.
  • 82 prosenttia myönsi, että tuntisi enemmän lojaaliutta yritystä kohtaan, jos lemmikki sai tai saisi tulla työpaikalle.
  • 67 prosenttia uskoi työtehonsa kasvavan, mikäli tämä sallittaisiin.
  • 75 prosenttia vastanneista sanoi myös lemmikit hyväksyvän työpaikan antavan työntekijälle mahdollisuuden työskennellä pidempiä aikoja putkeen.
  • 53 prosenttia niistä vastaajista, jotka olivat lemmikit kieltävässä työpaikassa, ilmoittivat pysyvän todennäköisemmin saman yrityksen palkoilla, mikäli lemmikit sallittaisiin.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että lemmikin salliminen työpaikalle voi sekä nostaa työntekijöiden moraalia, että saada työtehot kohoamaan. Tietenkin se tarkoittaa, että lemmikkien on pystyttävä käyttäytymään työpaikalla, eikä tämä välttämättä sovi aivan jokaiselle koiralle. Joillekin se voi aiheuttaa myös liikaa stressiä, jolloin lemmikin jättäminen kotiin on se parempi vaihtoehto, vaikka siitä huonoa omaatuntoa tulisikin. Eikä kaikille työpaikoille voisi edes lemmikkiä ottaa, sillä vaaralliset tilanteet, kovat äänet tai muut häiritsevät tekijät voisivat aiheuttaa traumoja, sekä pahimmillaan loukkaantumisen sekä työntekijöiden että lemmikkien keskuudessa. Lisäksi on myös huomioitava ne työntekijät, jotka ovat allergisia eläimille. Esimerkiksi eläinlääkäreissä, eläinkaupoissa ja muissa eläimiin erikoistuneissa yrityksissä ja liikkeissä tätä ongelmaa tuskin on, mutta perinteisen toimistotyön työntekijöistä löytyy usein muutama, jolle tämä aiheuttaisi terveydellisen ongelman.

Kaikissa paikoissa ei siis tule todennäköisesti koskaan olemaan mahdollista ottaa lemmikkiä mukaan töihin, mutta niiden yritysten, joille tämä on mahdollista, kannattaa ottaa siitä ilo irti. Ainakin kannattaa kokeilla, kuinka paljon työntekijöiden tehokkuus nousee jos lemmikit sallitaan työpaikalle vaikka kuukauden koeajaksi.