servicesMuuttaminen voi olla hämmentävää ja stressaavaa aikaa ihmisille, joten voidaan vain kuvitella kuinka traumaattista se on lemmikeille. Ensinnäkin jo tavaroiden pakkaaminen ja siirtäminen muuttoautoon voi aiheuttaa koiralle epämiellyttäviä tunteita suurten muutosten alkaessa. Lemmikkien tulee myös sopeutua uuteen ympäristöön, missä niillä on usein alkuun hämmentynyt, pelokas ja arka olo. Eikä tähän edes lasketa niitä haavereita, joita lemmikille voi käydä sen vaeltaessa muuttokaaoksen keskellä. Jokaisen omistajan tulisi siis huomioida koiran tarpeet sekä ennen että jälkeen muuton ja tehdä uuteen kotiin siirtymisestä hiukan helpompaa sekä itselle, että koiralle.

Osa asioista on maalaisjärjellä ajateltavissa, mutta niistä on kuitenkin hyvä muistuttaa varsinkin perheille jotka ovat vasta hankkineet ensimmäisen koiransa. Alta löytyy lista vinkeistä, miten toimia sekä ennen muuttoa ja vaikka vinkit onkin räätälöity koirille, voidaan niitä hyödyntää myös muiden lemmikkien kanssa.

Ennen muuttoa

  • Varmista että koiran mikrosiru on päivitetty uuteen osoitteeseen ja ajankohtaisten tietojen kanssa eli esimerkiksi puhelinnumero on oikea. Tämä on hyvä tehdä jo ennen muuton alkamista tai uuteen kotiin lähtemistä, sillä koira voi helposti karata kaiken kiireen keskellä tai viimeistään uudessa ympäristössä, mikäli se hämmentyy ja lähtee etsimään tutumpaa aluetta.
  • Ennen muuttoa on myös hyvä perehtyä uuteen kotiin käymällä koiran kanssa siellä piipahtamassa. Näin paikka ei tunnu niin vieraalta ja uudelta, kun sinne lopulta muutetaan.

Jos lemmikkiä ei voida viedä uuteen kotiin etukäteen, voidaan usein käydä vähintään kävelyllä naapurustossa tai alueella, jolloin sieltä löytyy koiralle jotain tuttua.

  • Saman rutiinin ylläpitäminen on tärkeää jo ennen muuton käynnistymistä. Vaikka kiire olisi kova, kannattaa pitää kiinni ruokinta–ajoista, lenkeistä ja nukkumaanmenoajoista. Näin koira ei ala stressaamaan turhia asioita, koska uusia ja hämmentäviä juttuja on varmasti tiedossa riittämiin, ilman että tututkin asiat katoavat.
  • Ilmoita eläinlääkärille muutosta. Jos uusi koti sijaitsee kauempana, tulee etsiä myös uudelta alueelta hyvä eläinlääkäri ja selvittää lisäksi päivystävän eläinlääkärin mahdollisuudet. Koiran ja minkä tahansa lemmikin terveystiedot kannattaa hakea vanhalta eläinlääkäriltä mukaan, jotta uusi lääkäri pystyy hoitamaan tätä parhaalla mahdollisella tavalla. Tietenkin on myös kohteliasta kertoa eläinlääkärille muutosta, varsinkin jos koira on ollut vakituisena asiakkaana pitkään.